Egészség

A migrén 4 leggyakoribb oka

A migrén nem csupán egy erősebb fejfájás, hanem több helyen egyszerre kínzó fájdalom. Lássuk, mi okozza a leggyakrabban.

 Migrén közben lüktető fájdalom jelentkezik a szemek, a fülek, a tarkó területén is, amihez hányinger, hányás, valamint a fényekre és a hangokra való fokozott érzékenység társul. A migrén jelensége még a tudomány számára sem teljesen világos, de az biztos, hogy van, aki genetikailag hajlamosabb rá, és sajnos a nőket háromszor inkább veszélyezteti, mint a férfiakat.

A migrén 4 leggyakoribb oka

 Hogy milyen hétköznapi szokások hozhatják elő a migrént a leggyakrabban, azt a New York-i Langone Intézet neurológusa, dr. Mia Minen foglalta össze.

1. Alkohol és koffein

Az este elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol után másnap garantált a fejfájás, de van, akinél már egy kevés alkohol is migrént okoz. Nemrég a vörösbort bélyegezték a legnagyobb bűnbaknak, de a sörnek, a röviditaloknak és a pezsgőnek is hasonló hatása van, akárcsak a kávénak. Sőt a szakértő szerint azok, akik fokozottan hajlamosak a migrénre, az összes koffeintartalmú ételt és italt űzzék számul az étrendjükből – vagyis a csokit és a teát is.

2. Menstruáció

A migrénre hajlamos nők 2/3-a arról számolt be, hogy a migrénjük a menstruáció idején jön elő. A háttérben a hormonok állhatnak, ezért jó hír, hogy a terhesség vagy a menopauza akár változást is hozhat, vagyis meg is szüntetheti a migrénes panaszokat.

3. Rossz alvásritmus

Ha pár napig csak 4-5 órákat, utána pedig 10-11 órákat alszol, a migréned is könnyebben előjöhet, amit a kortizol és más hormonok szintjének váltakozása okozhatja. Próbálj következetes lenni az alvás rendszerét illetően, és akkor a migrén is elkerül majd!

 

4. Stressz

Ismét a hormonokra, leginkább a kortizolra foghatjuk a migrént, ha kiemelkedően stresszes időszakot élünk. A szakértő szerint legnagyobb esély a migrén felbukkanására egy ilyen stresszes periódus végezetével van.

Forrás: Self

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top