Egészség

5 ok, amitől fájhat a hasad és a gyomrod

A hasi és gyomortáji fájdalmak a leggyakoribbak között vannak, számtalan lehetséges kiváltó okkal.

A hasüregben elég sok szerv található, ezért az itt tapasztalható fájdalmaknak is sok oka lehet.

Epekő. Az epehólyagban kialakuló kövek elzárják az epevezetéket, súlyos fájdalmat okozva ezzel. Az epekő miatti fájdalmat jellemzően étkezés után, a has jobb felső részén érezni. Bizonyos ételek, általában a zsírosabbak fogyasztása erősebb fájdalmat képes kiváltani.

Hasnyálmirigygyulladás. A has felső-középső részén érzett erős fájdalomban nyilvánul meg, egyeseknél a fájdalom a hátba is kisugárzik. Az enyhülés keresése miatti előrehajolás rosszullétet, hányást provokálhat.

Rengeteg minden okozhat hasi fájdalmakat
Rengeteg minden okozhat hasi fájdalmakat

Refluxbetegség. A nyelőcső és a gyomor határán lévő záróizom elégtelen működése miatt a savas gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőbe, égő fájdalmat okozva a gyomorszáj környékén, a mellkas alsó részén. A túl sok vagy az irritáló étel felerősíti a fájdalmat.

Gyógyszermellékhatás. Sajnos számos gyógyszer kikészíti a gyomrot, vagy puffadást, ennél fogva enyhe hasfájást okozhat.

Vakbélgyulladás. Valójában a féregnyúlvány gyulladása. A váratlanul jelentkező erős fájdalom először a has középső részén érezhető, majd a jobb alsó részére húzódik. 

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top