Egészség

Így védd ki a földimogyoró-allergiát!

Egyre erősebb bizonyíték szól a mellett, hogy a minél korábbi fogyasztással megelőzhető a földimogyoró-allergia kialakulása.

A földimogyoró a leggyakoribb ételallergének egyike, ami az erre érzékenyek esetében könnyen okozhat halálos kimenetelű reakciót. Ráadásul rengeteg olyan élelmiszer van, ami – noha nem tartalmaz földimogyorót – a gyártása során szennyeződhetett földimogyoróval, ezért ezek fogyasztása is tiltólistás az allergiások számára.

Egy tavalyi kutatás szerint azonban minél korábban megismertetjük a szervezetet a földimogyoróval, annál kisebb lesz annak a kockázata, hogy allergia alakul ki ellene: egész pontosan 80%-kal csökkenthető a kockázat. A vizsgálat szerzői szerint a védelem akkor is fennmarad, ha az első találkozást követően akár egy évig sem találkozik a szervezet újból földimogyoróval.

Gyakran okoz allergiát, de talán nem muszáj ennek így lennie
Gyakran okoz allergiát, de talán nem muszáj ennek így lennie

A vizsgálatba 550 olyan csecsemőt vontak be, akiknél jó eséllyel földimogyoró-allergia léphet fel a jövőben (ezt abból tudták, hogy mindőjük ekcémás volt, ami elég jó előrejelzője a későbbi allergiának). Az eredmények szerint, ha életük első 11 hónapja alatt időnként kis mennyiségű földimogyorót etettek a babákkal, hosszú távú védelem alakult ki náluk, ami akár egy évnyi földimogyoró-mentes időszak után is fennmaradt.

A kutatás vezetője szerint többek között azért is emelkedhet meredeken az ételallergiások száma, mert az emberek már fóbiásan rettegnek a gyakorta allergiát okozó ételektől, és teljesen kizárják azokat a gyerekeik étrendjéből, így a szervezet nem tud toleranciát kialakítani velük szemben. Ezt hívják önbeteljesítő jóslatnak, jegyezte meg.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top