Egészség

Így olvas egy diszlexiás

Akinek nincs olvasászavara, eddig el sem tudta képzelni, hogyan tekint egy teleírt oldalra egy diszlexiás. Most némi képet kaphatunk róla.

Bár nagyon gyakori, mégis alig tudunk valamit a diszlexia kialakulásának okáról, és megszüntetni sem tudjuk az állapotot. Egy diszlexiást is meg lehet tanítani olvasni, de számukra ez sokkal nagyobb és folyamatos koncentrációt igénylő feladat azon egyszerű oknál fogva, hogy teljesen másként látják a betűket, mint a nem diszlexiások.

Nemrégiben betűtípus is készült, ami alapján kaphattunk némi képet arról, milyen élmény lehet egy diszlexiásnak az olvasás, de egy Victor Widell nevű férfi továbbment ennél. Az ötletet egy diszlexiás barátjától kapta, aki úgy írta le neki az olvasással kapcsolatos tapasztalatait, mintha a betűk a lapon folyamatosan változtatnák az alakjukat (a diszlexiásoknál nagyon gyakori, hogy keverik a b, d, p, q betűket) és cserélődnének a szavakon belül.

Elég fárasztó lehet így olvasni
Elég fárasztó lehet így olvasni

Widell szimulációja sem tökéletes azonban, mert a diszlexia sem egyformán nyilvánul meg minden érintettnél. A szimulációban látható effektusok – a betűk valójában nem létező mozgása a szavakon belül és az egymásra hasonlító betűk rotációja – azonban gyakoriak.

Forrás: edition.cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top