Egészség

Drámai a helyzet – itt a betöltetlen háziorvosi praxisok listája

Drámai háziorvoshiánnyal küzd az ország. Itt a tartósan praxisok betöltetlen megyénkénti listája. A legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén megye van.

A megnövekedett megkeresések miatt közzétette a a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját az Országos Alapellátási Intézet. A vonatkozó kormányrendelet alapján a listára azok a praxisok kerülnek fel, amelyeknek az önkormányzattal kötött szerződése legalább hat hónapja megszűnt. A gyűjtést praxisengedélyek, praxisengedély-visszavonások, valamint a finanszírozási szerződések alapján állították össze. 

Drámai a helyzet - itt a betöltetlen háziorvosi praxisok listája

A listán jól látszik, hogy a legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén megye van 35 betöltetlen praxissal. Közülük hét már tizenkét éve gazdátlan, de az adatok alapján azóta szinte minden évben megüresedett egy körzet írja a magyarhirlap.hu. BAZ megyét Békés követi 23 tartósan betöltetlen poszttal, majd Bács-Kiskun, ahonnan 20 háziorvos hiányzik. A legjobb helyzetben Csongrád megye van, ahol a többihez képest alacsony a betöltetlen praxisok száma, “csak” 4 háziorvos hiányzik.

A helyzet a döntéshozók számára sem ismeretlen, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már 2014-ben meghirdette a tartósan betöltetlen praxisok számának csökkentését célzó pályázatát, amelyre akkor ötszázmillió forintot szánt, s végül négyszáztizenhármat fizetett ki, így harmincnyolc körzetben ismét megnyílt a háziorvosi ellátás lehetősége. A lehetőség tavaly is adott volt, szintén ötszázmillió forintos kerettel. A támogatások kiosztását a praxisok üresen eltöltött évei­nek száma alapján határozták meg, így a legalább hatvan hónapja betöltetlen helyek megnyitásáért tízmillió forintos forrást lehetett elnyerni, szabad felhasználással. Az orvoshiány megoldására a félmilliárd forintos központi forrás pályázat formájában az idén is rendelkezésre áll írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top