Egészség

Tényleg 90%-ban megelőzhető lenne a rák?

Egy új tanulmány szerint a rákos megbetegedések jelentős százalékáért külső okok tehetők felelőssé.
Tényleg 90%-ban megelőzhető lenne a rák?

Annyit eddig is biztosan tudtunk, hogy ha rákról van szó, nem bízhatjuk magunkat a jó szerencsére. Bizonyos szokások elhagyásával, mint a dohányzás vagy az ésszerűtlen napozás, igenis csökkenthetjük a kialakulásának esélyét. Egy új tanulmány szerint ennél még többet is tehetünk.

A Nature magazinban közölt tanulmány szerint, a rákos megbetegedések 70-90 százalékának hátterében külső okok állnak, vagyis az életmód, az életkörülmények és a környezeti hatások. Tehát a genetikának és a balszerencsének nem marad sok hely.

A kutatást vezető Yusuf Hannun, a Stone Brook University professzora elmondta, hogy ez még nem egy végszó a rákkutatásban – további kutatásokra lesz szükség, hogy biztosra vehessük a rák kialakulásának okait. Az azonban biztos a professzor szerint, hogy ha odafigyelünk a súlyunkra, kerüljük a napozást, nem dohányzunk, egészségesen étkezünk és minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, már rengeteget tettünk a gyilkos kór ellen. De sajnos léteznek olyan rajtunk kívülálló tényezők, mint például a gamma-sugárzás, amin nem tudunk változtatni.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top