Egészség

3 mód, ahogyan a tested jelzi, hogy valami nem stimmel a diétáddal

Ha megmagyarázhatatlan tüneteket tapasztalsz magadon, érdemes először az étkezési szokásaidat újragondolnod.
3 mód, ahogyan a tested jelzi, hogy valami nem stimmel a diétáddal

Nem azokra a tünetekre gondolunk, amiket az okoz, hogy felhagytál valamilyen étellel: normális, ha például a cukor kiiktatása után az első pár napban teljesen használhatatlannak érzed magad, hiszen a szervezetnek idő kell a változáshoz. 

Ha viszont azt gondolod, megfelelően táplálkozol, és mégis felüti a fejét egy-két furcsa tünet, érdemes utánajárni, mi állhat a dolog hátterében. Legtöbbször a diétáddal lehet a gond.

1. Állandóan kimerültnek érzed magad

Lehetséges ok: vashiány

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, ha a test normál energiaszintjének fenntartásáról van szó. Segíti az oxigén áramlását, hogy a test a lehető legjobban működjön. Ha a vasszinted alacsony, nem termel elég vörösvérsejtet, ami az oxigént szállíthatná – ezért fáradtabb és lassabb leszel.

Mit tehetsz? Tankolj fel magas vastartalmú ételekből: vörös hús, disznóhús, tenger gyümölcsei, borsó, bab, sötét zöld leveles zöldségek (spenót) – mind jöhetnek. Az étrendet kiegészítheted természetes anyagból nyert vitaminnal, például céklából készült vastablettával, ami a napi bevitel jelentős részét fedezi.

2. Székrekedés kínoz

Lehetséges ok: nem eszel elég rostot

Az 50 év alatti nők ajánlott napi rostadagja 25 gramm. Ha ennél kevesebbet eszel, könnyen beléd szorulhat az, amitől legszívesebben szabadulnál. A székrekedés mellett jelentkezhet hányinger, puffadás, teltségérzet, fokozott gázképződés is.

Mit tehetsz? Figyelj oda, hogy minden, de legalább a napi két étkezés tartalmazzon rostban gazdag ételeket. Hogy mik ezek? Például bab, zab, zabpehely, citrusfélék, alma, málna, körte, avokádó, lencse, articsóka, vagy brokkoli. 

3. Hullik a hajad

Lehetséges ok: kimerültek a vitaminkészleteid

Ha szokatlanul nagy mennyiségű hajhullást tapasztalsz, többféle vitaminból is hiányt jelezhet a szervezeted: vasból, proteinből, E-vitaminból, cinkből, magnéziumból.

Mit tehetsz? Fokozottan figyelj rá, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyél, valamint olyan ételeket, amik fehérjében gazdagok. Ilyenek: a csirke, a hal, a magvak, vagy a görög joghurt is. 

Forrás: Women’s Health

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top