Egészség

Őrületbe kerget egy bizonyos hang? Nem te tehetsz róla!

Nem puszta hiszti az, ha valaki egészen egyszerűen képtelen elviselni egy bizonyos fajta hangot.

Van, akit a csámcsogás, van, akit egy másik ember lélegzetvételének hangja, megint mást az orrfújással járó hanghatások képesek teljesen kiborítani. A közös bennük, hogy általában a test valamilyen működésével kapcsolatos hangokról van szó. A heves érzelmi reakciók a féktelen dühtől az undoron át a szorongásig és az erős frusztrációig terjednek.

Hangok is kiválthatnak erős szorongást
Hangok is kiválthatnak erős szorongást

Az állapot neve mizofóbia. Ritka, de létező jelenség. Az ebben szenvedők egy vagy néhány fajta hangot egész egyszerűen képtelenek elviselni, rendkívüli stresszt jelentenek számukra. A jelenség háttere egyelőre ismeretlen – és megszüntetni sem tudják –, de szakértők véleménye szerint fontos szerepet játszhat, hogy az érintettek egyszerűen sokkal érzékenyebbek bizonyos hangokra. Mivel legyőzni nem tudják a hang tapasztalásakor jelentkező negatív reakcióikat, elkezdik kerülni azokat a szituációkat, ahol ki lennének téve a rettegett hangnak. Ez azonban társas életük beszűküléséhez vezethet, hiszen elég nehéz például azt elkerülni egy társaságban, hogy ne halljuk meg egy másik ember lélegzetvételének hangját.

Forrás: womenshealthmag.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top