Egészség

Kiderült: a sok anyajegy nem tesz fogékonyabbá a melanomára

Egy új kutatás szerint a legtöbb melanomás betegnek kevesebb, mint 20 anyajegye van.

Eddig mind az orvostudományban, mind a közhiedelemben elfogadott volt az a nézet, hogy akinek alapból sok anyajegye van, annál nagyobb a melanoma kialakulásának veszélye. A legújabb kutatások azonban nem támasztják alá ezt a hiedelmet, sőt!

Kiderült: a sok anyajegy nem tesz fogékonyabbá a melanomára

A Harvard T.H. Chen School of Publich Health tudósai arra hívják fel a figyelmet, hogy az orvosok nem támaszkodhatnak az anyajegyek számára, mint a melanoma figyelmeztető jelére. Kutatásuk eredményei ugyanis azt bizonyítják, hogy háromból két melanomás betegnek kevesebb, mint 20 anyajegye van, kétharmadukon pedig egyáltalán nem találtak gyanúsnak bélyegzett anyajegyet.

A kutatók szerint a melanomák kevesebb, mint fele alakul ki már meglévő anyajegyből, és a férfiaknak a törzsükön, a nőknek a lábukon valószínűbb, hogy felüsse a fejét az elváltozás.

A melanomára való hajlamot tehát nem befolyásolja az anyajegyek száma, de ez nem jelenti azt, hogy ne kéne rendszeres megfigyelés alatt tartanunk kis pöttyeinket! Azt se felejtsük el, hogy a melanomás megbetegedés kockázatát növelik az olyan tényezők is, mint a fehér, szeplős bőr, világos, vörös haj, egy korábbi súlyos napégés, legyengült immunrendszer vagy a családon belül előfordult bőrrák vagy melanoma.

Forrás: Dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top