Egészség

Idén is kullancsinvázióra kell számítani

Az enyhe és rendkívül csapadékos tél igencsak kedvezett a betegségeket terjesztő élősködőknek. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kullancsinvázióra kell számítani.

A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladást, valamint a Lyme-kórt terjesztő és rendkívül elszaporodott kullancsok már nemcsak az erdőkben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is megbetegíthetnek.

A kullancscsípés okozta súlyos fertőzések közel harmada megelőzhető a betegség elleni védőoltással, a Lyme-kór ugyanakkor biztonsággal csak a csípés elkerülésével védhető ki.

A kullancsencephalitis elleni védőoltásokat – az első két adagot mindenképpen – még a fertőzésveszély-mentes időszakban érdemes beadatni, azaz az oltási sort célszerű a napokban elkezdeni – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Az Egészségügyi Világszervezet 2011-ben kiadott átfogó jelentése alapján a kullancsencephalitis megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik. A WHO szerint a kullancsok terjesztette betegségek évről évre fokozódó problémát jelentenek a kontinensen, hiszen már olyan helyekről – Németország egyes régióiból, Svájcból, Litvániából, a skandináv országokból és Oroszországból – is érkeznek bejelentések, ahol korábban mindez egyáltalán nem volt jellemző.

Idén is kullancsinvázióra kell számítani

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top