Egészség

A fáradtságtól ránk tör a farkaséhség

A fáradtság, a kialvatlanság lehet az oka, amikor kiéhezett vadállatként veted magad a hűtőre.

Biztosan mindenki megtapasztalta már, micsoda éhség képes rátörni egy-egy végigbulizott éjszaka végén, még ha nem is fogyasztott olyan tudatmódosító szert, aminek a zabálhatnék az egyik jól ismert mellékhatása. Most végre fény derült a hűtő hajnali kifosztása, az asztal mellett állva kislábosból hideg körömpörkölt gyakorlatilag rágás nélküli leküldése mögött álló okra.

A hosszúra nyúlt éjszakák gyakran érnek véget a hűtőben
A hosszúra nyúlt éjszakák gyakran érnek véget a hűtőben

A Chicagói Egyetemen végzett vizsgálat kiderítette, hogy az agyban termelődő, az endokannabinoidok közé tartozó 2-arakidonoil-glicerol (2-AG) szintje – ami normálisan délután a legmagasabb, éjszaka, alvás közben pedig a legalacsonyabb – nem csökken le éjszaka azoknál, akik nem alszanak, hanem tartósan magas marad.

Az alvásmegvonásos kísérlet során nemcsak azt találták, hogy az alváshiányban szenvedők átlagosan napi 1000 kalóriával többet fogyasztottak, de az is jellemző volt rájuk, hogy kifejezetten az egészségtelen, sós, cukros, zsíros ételeket preferálták. A kimerültség hatására csökkent az önkontroll képessége is, az alanyok kevésbé voltak képesek nemet mondani az evésre és az egészségtelen ételekre.
Forrás: news.yahoo.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top