Egészség

Megakadályozható, hogy az allergiából asztma legyen!

A légúti allergiások közül sokaknál később asztma is kialakul. Mi ennek az oka és hogyan előzhető meg?

Miért alakul ki asztma is?

Pollenallergiásoknál a betegség lefolyása több módon is alakulhat. Van, hogy a beteg eleinte még csak egy növényre allergiás. A következő években aztán észreveszi, hogy mintha egyre korábban kezdene tüsszögni, viszketni kicsit a szeme, kaparni a torka. Az idő múlásával ez állandósul, az allergiavizsgálat során pedig kiderül, hogy már többféle növény pollenje is tüneteket okoz nála. Előfordulhat az is, hogy a korábban szénanáthás beteg az idő múlásával egyszer csak asztmás tüneteket kezd produkálni. Ennek az az oka, hogy az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem a mélyebb légutakban is. Ilyenkor a betegnél a náthaszerű allergiás tünetek mellett már megjelenik a köhögés, a nehéz légzés is.

Legalább az azstma kialakulását érdemes megelőzni
Az asztma kialakulását érdemes megelőzni

Elkerülhető az asztma kialakulása?
A betegség súlyosbodásának megelőzéséhez feltétlenül ismernünk kell az allergént és tüneti szerekkel kezelni a betegséget. “Ha valaki az év egy adott időszakában ugyanazokat a náthaszerű tünetek észleli magán évről évre, akkor végeztessen allergiavizsgálatot, és kezdje meg a kezelőorvos által felírt allergiaellenes szerek használatát. Ez egy fontos lépés a betegség súlyosbodásának megelőzésében” – tanácsolja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.
Az utóbbi évek kutatásai azt mutatják, hogy az allergén immunterápia az a kezelési mód, amely leginkább garantálhatja a betegség lefolyásának megváltoztatását. A terápia lényege, hogy a szervezetet fokozatosan szoktatják hozzá az allergénhez, így az idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni a jelenlétét, és az allergia tünetei sem jelentkeznek. Több kutatás is igazolja, hogy az allergén immunterápia hosszú távon képes a tüneteket megszüntetni, emellett az újabb allergiák megjelenését és az asztma kialakulását megakadályozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top