Egészség

Jó hír: az öregedés nem végig lejtmenet

Aki arra számít, hogy öregkora éveit napról napra rosszabb hangulatban tölti majd, most fellélegezhet.

Egy brit vizsgálat eredményei szerint az emberek jó része élete felívelő szakaszát éli 60 és 70 éves kora között. Egy 1700 személy bevonásával végzett vizsgálat szerint legalábbis a nyilatkozók jobban érezték magukat a bőrükben a hatvanas éveik vége felé, mint az elején: vidámabbak, magabiztosabbak és nyugodtabbak voltak. Mindezt úgy, hogy a többségüknek ebben az időszakban már volt legalább egy krónikus betegsége, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Arra is fény derült, hogy 45 és 59 éves koruk között voltak a válaszolók a legelégedetlenebbek az életükkel.

Nem mindenki válik zsörtölődő vénemberré
Nem mindenki válik zsörtölődő vénemberré

Az eredmények összecsengnek egy korábbi kutatás eredményeivel, ahol szintén azt találták, hogy a hatvanas és hetvenes éveiket taposók elégedettebbek az életükkel, mint az ötvenesek.

A vizsgálat vezetője azonban töredelmesen bevallotta, hogy egyelőre fogalmuk sincs, mi áll az eredmények hátterében, de bíznak benne, hogy sikerül megtalálniuk azt a közös pontot (vagy pontokat), ami összeköti az idősebb korosztály mind elégedettebben éldegélő tagjait. 

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top