Egészség

Virtuális valósággal gyógyítanák a heroinfüggőséget

A virtuális valóságról elsősorban a remek szórakozás jut eszünkbe, pedig az orvoslásban is egyre nagyobb szerepet szánnak neki.

A virtuális valóság gyógyító eszközként való használatával már a depressziós betegeknél is próbálkoznak, most pedig a heroinfüggőknek jelenthet hamarosan újfajta segítséget a leszokásban. A Houstoni Egyetem egyik kutatócsoportja olyan virtuális valóságba kalauzolja a függőket, ahol egy “heroinbarlangon” kell végigmenniük: ez egy ház, ahol nagy buli van, menet közben ezerfelől jönnek a csábító ingerek a fogyasztásra. A cél pont ez, a heroinéhség felkeltése, majd leküzdése. A nemet mondást a függők könnyebben el tudják sajátítani ténylegesen rendelkezésre álló anyag nélkül úgy, hogy közben olyan érzésük van, mintha valóban drogot kínálnának nekik.

Odabent gyógyulás folyik
Odabent gyógyulás folyik

A program megalkotói szerint közel egy évig tartott, mire élethű narkós bulit tudtak létrehozni. “A való életben szerepjátékokkal igyekszünk mindezt végigvinni, de ott a kontextus elhibázott: egy rendelőben vagyunk, drog nincsen jelen egyáltalán – véli a kutatás egyik vezetője. – Itt viszont a függő elérhető közelségben érzi a drogot, tényleg mintha csak a kisujját kellene megmozdítani érte. Valódi kísértést kell uralnia, és ez segít nekünk a függőség legyőzésében.”

Más hasonló, például dohányosokkal végzett kísérletek eredményei szerint a függők határozottabban képesek visszautasítani az anyagot a való életben, ha a virtuális valóságban sikerrel jártak.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top