Egészség

Menstruáció terhesség alatt – előfordulhat?

Tankönyvi ismereteink alapján azonnal rávágnánk, hogy nem, terhesség alatt nem lehet menstruálni. Így is van, hasonló vérzést viszont produkálhat a testünk...

A terhesség alatti menstruáció oka lehet:

  • A szokásos időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya.
  • A szervezet “emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel, és minimális vérzés is jelentkezik.
  • Hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor.

Ez természetesen nem igazi menstruáció, de hasonlít rá. A vérzés ilyenkor nem élénkpiros, hanem inkább barnás és sokkal kevesebb, mint a menstruáció folyamán. Ezenkívül általában csak 1-2 napig tart.

Sok kismamánál előfordul, hogy a terhesség első 2-3 hónapjában (a fent felsorolt okok miatt) vérzik egy kicsit, de az is gyakori, hogy vérzés nem tapasztalható, de a szokásos időpont előtt érzik az előjeleket, kicsit fáj a hasuk, ingerlékenyebbek stb.

Menstruáció terhesség alatt – előfordulhat?

Ha vérzést, vagy barna folyást tapasztalsz, a biztonság kedvéért érdemes elmenni a nőgyógyászhoz, ha pedig alhasi görcsök is társulnak hozzá, azt fontos komolyan venni, mert bajt is jelezhet. Akkor is mindenképpen menj orvoshoz, ha a vérzés vagy a barna folyás nem a terhesség első 3 hónapjában, hanem később jelentkezik, ez már nem megszokott. Mint ahogy az sem, ha nagy mennyiségű és élénkpiros a színe.

Olvass még többet a terhességről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top