Egészség

Hormonnal az anorexia ellen

A mind súlyosabb problémává váló anorexia ellen már hormonkezeléssel is igyekeznek küzdeni.

A legelterjedtebb evészavarnak számító anorexia nervosa ellen elsősorban pszichoterápiás módszereket szoktak bevetni, de egy kisebb vizsgálat eredményei szerint hormonterápiával is lehet javulást elérni.

Az anorexiások személyisége általában sok közös vonást mutat, szorongó, perfekcionista, kontrollkényszeres alkatok. A szerelemhormonnak is nevezett oxitocin többféle szerepet is betölt, ilyen például a kötődés kialakulása szülő és gyermek, illetve a párok között. Mindenképpen pozitív érzelmekhez kapcsolódik, e hatása révén lehet képes enyhíteni a páciens étellel és elhízással kapcsolatos aggodalmait és szorongását, legalábbis a kísérletben részt vett anorexiásoknál ezt tapasztalták. Ugyanezen okból próbálkoznak alkalmazásával autistáknál is.

Az anorexia a legtöbb haláos áldozatot szedő pszichés betegség
Az anorexia a legtöbb halálos áldozatot szedő pszichés betegség

Ez még csak egy kis vizsgálat volt, de az eredmények biztatóak. A hormonkezelést kiegészítő terápiának szánják, nem valószínű, hogy némi oxitocintól bárki felépül az anorexiájából, de a pszichoterápia eredményességét elősegítheti.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top