Egészség

5 tévhit a visszerekről

A visszeresség főleg a nőket sújtó elváltozás, ami a közkeletű elképzeléssel szemben nem teljesen veszélytelen.

Az elsősorban a lábszáron kanyargó, kidudorodó erek meglehetősen csúnya látványt nyújtanak, melyek azonban sajnos gyakoriak: világszerte sok millió, főleg középkorú és idősebb embert érintenek, elsősorban nőket. A legtöbb érintett főleg azért bosszankodik, mert nem túl szép a látvány, de érdemes ennél többet tudni a visszerekről, és eloszlatni pár félreértést

A visszér alapvetően kozmetikai probléma. Nem igaz. A valóság az, hogy a legtöbb visszeres páciensnél előbb-utóbb tünetek is jelentkeznek: fájdalom, nehézláb-érzés, a láb megdagadása. Ráadásul esetükben nagyobb a mélyvénás trombózis kockázata is, ami életet veszélyeztető állapot. A betegek egy kisebb részénél bőrproblémák is fellépnek.

A visszeresség együtt jár az öregedéssel. Nem igaz. Fiataloknál is kialakulhat visszér, szóval ez nem korkérdés. A visszeresség elsősorban hajlam kérdése, azaz genetikai háttérrel bír, de hormonális változások is szerepet játszhatnak a kialakulásában, például sokaknál a terhesség során alakulnak ki visszerek.

A futástól visszeres lesz a lábunk. Nem igaz. A futás, mint minden mozgásfajta, a visszerek ellen dolgozik. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a már kialakult visszerekre hogyan hat a sport. A szakemberek általában kompressziós harisnya viselését javasolják edzés közben.

A futás nem okoz visszereket, bár sokan ezt hiszeik
A futás nem okoz visszereket, bár sokan ezt hiszik

A visszerek mindig láthatóak. Nem igaz. Visszér nem csak a közvetlenül a bőr alatt futó vénák esetében alakulhat ki, hanem a mély vénákat is sújthatja, de ezek a visszerek nem látszanak, főleg ha valakinél sok zsírszövet halmozódik fel a lábszárán.

A visszereket lehet gyógyítani. Sajnos nem. A legelterjedtebb megoldás rájuk a műtét, bár mind kifinomultabb módszerek kezdenek teret hódítani, elsősorban még csak külföldön. A helyzet azonban az, hogy ismételt kialakulásukra nagy valószínűséggel kell számítani.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top