nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Az agy örökre emlékszik az első italra

Az agy örökre emlékszik az első italra

Már egyetlen alkalom, amikor alkoholt fogyasztunk, meghatározó neurológiai változásokat indukálhat az agyban.
NLCafé
f Ajánlom

Egy vizsgálat szerint az alkoholhoz való vonzódásunk sejtszintű változásokhoz köthető. A kokainhoz és sok más droghoz hasonlóan az alkoholt is azért kedvelik annyian, mert feldobja az embert (a későbbieket most hagyjuk). Ez a feldobódás a tudósok szerint a dopaminerg rendszer aktiválásában keresendő, ami a célorientált és jutalmazó viselkedéssel van kapcsolatban. Vizsgálatok szerint a dopaminreceptor D1 kulcsfontosságú szerepet játszik az alkohol megismerésében és a fogyasztásának megerősítésében.

Az agy gyorsan rákattan a piára
Az agy gyorsan rákattan a piára

Erre utalnak annak az egerekkel végzett vizsgálatnak az eredményei is, amelyben egereknek kínálták fel a lehetőséget a víz, illetve az alkohol ivására. Azoknál az egereknél, akik alkoholt fogyasztottak, másnap a D1 receptorok változásait regisztrálták a csak vizet ivó egerekkel szemben. Az eredmények szerint az agy remekül megjegyzi első találkozását az alkohollal, és rögzíti a jóleső érzést.

Az eredmények segíthetnek jobban megérteni azokat a neurológiai változásokat, melyeket az alkoholfogyasztás vált ki, és úgy tűnik, hasonló változások húzódnak meg a mögött, amikor a jutalmazó viselkedés alkohol és más szerek fogyasztásához kötődik. 

Forrás: medicalnewstoday.com

Megosztás Facebookon