Egészség

Rüh: tünetek és kezelés – tudj meg róla mindent!

A rüh sajnos könnyen terjed, ezért nem árt, ha tudjuk róla a fontos dolgokat.

A rühatkák mákszemnyi méretűek, a bőrünk alatt vájnak járatokat, és a ruhákat is képesek átfúrni. Fő tünetük az erős viszketés, és az allergiás reakcióra emlékeztető apró, pirosas kiütések.

Sajnos gyorsan terjed, ezért közösségben bárki könnyen megkaphatja, akár olyan tárgyak érintésével is, amivel egy fertőzött is érintkezett.

Így csökkenthetjük a rüh kockázatát

  • Gyakori kézmosás
  • A ruhák és az ágynemű gyakori mosása
  • A felismert eset mielőbbi kezelése
  • Fertőtlenítés

Ha valaki észleli magán a rühesség tüneteit, mielőbb orvoshoz kell fordulnia. Ha  bebizonyosodott, hogy valóban rühről van szó, fontos a gyors kezelés, és hogy ne érintkezzen másokkal. Az egy háztartásban lakóknak és mindazoknak, akik érintkeztek a beteggel, ajánlatos a kezelés, mert ha még nem is tudnak róla (a lappangási idő elég hosszú 4-6 hét, de akár több is lehet), valószínűleg rájuk is átterjedt a rüh.

Így kezelhető a rühesség

A legelső feladat a rühatkák és petéik megsemmisítése. Ez gyógyszertárban kapható klór-ciklohexán-tartalmú emulzióval vagy zselével, illetve benzil-benzoát oldattal lehetséges.

A fertőzött bőrnek 24 órán keresztül bekenve kell maradnia, lemosás nélkül. Makacs fertőzés esetén a kezelést még kétszer meg kell ismételni. Sajnos gyakran előfordul, hogy a gyulladás és a kiütések visszahúzódnak, de később visszatérnek a viszketéssel együtt, ilyenkor meg kell ismételni a kezelést.

Rüh: tünetek és kezelés - tudj meg róla mindent!

Ami a legnehezebb: vakarni tilos! A viszkető bőrfelület vakarása olyan sebeket ejthet a bőrön, amelyek elfertőződhetnek, és sokkal nehezebb és időigényesebb lesz a gyógyulás. Praktika: a viszketés ellen bevethetünk kortikoszteroidos krémet.

Miután az összes atka elpusztult, a bőrön jelen lévő elváltozások általában maguktól eltűnnek.

A rüh végleges kiirtása

Ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a rühtől, mindenhonnan ki kell irtani, amivel csak érintkeztünk. Az ágyneműt és a ruházatot alapos magas hőfokon történő mosással és vasalással fertőtleníthetjük. A három napig nem használt ruhanemű már nem fertőz, mert az atka a gazdaszervezeten kívül nem marad életben három napnál tovább. De azért érdemes alaposan kiszellőztetni és kirázni őket, valamint a bútorokat (kanapé, ágy stb.) gőzzel kitisztítani.

Olvass még többet a rühről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top