Egészség

A hüvelygomba tünete és kezelése

A hüvelygomba kialakulása nem csak a higiéniai körülmények függvénye. A nők 75 százaléka legalább egyszer átesik rajta. Tudj meg róla mindent!

Utáljuk a hüvelygombát, egyszerűen azért, mert pokoli érzés. Mivel a nők 75 százaléka átesik rajta legalább egyszer, nem árt, ha tudunk róla néhány fontos dolgot.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba legkellemetlenebb tünete az erős égő, viszkető érzés. Ezen kívül intenzív, aludttejszerű, sárgás vagy fehér színű hüvelyi folyás érzékelhető. A nemi szervek kivörösödnek, pláne, ha még vakarjuk is. Gyakran társul hozzá hólyaghurut is, azaz a vizelési inger, a vizelési panaszok is utalhatnak rá.

Ezeket neked is tudnod kell a hüvelygombáról

Mi okozhatja a hüvelygombát?

  • A hormonális egyensúly felborulása (például fogamzásgátló szedése, terhesség vagy a klimax miatt)
  • Túl sok stressz
  • Antibiotikum kúra (megbillenti a hüvelyflóra egyensúlyát)
  • Szoros, nem szellőző, műszálas, sötét színű fehérneműk

Így kezelhető a hüvelygomba

Külső-belső fertőzésről van szó, ezért kettős kezelésre van szükség: krémre és kúpra, ezek közül többféle készítmény is kapható a gyógyszertárakban, ahol szájon át bevehető gombaellenes készítményeket is vehetünk. Ezek néhány napon belül elmulasztják a hüvelygombát, ha nem, forduljunk orvoshoz, mert más állhat a háttérben.

Fontos tudni, hogy a partnerünket is kezelnünk kell, mert – bár férfiaknál sokszor tünetmentes a dolog – ha nem tesszük, könnyen visszafertőzhet szexuális úton.

Hogyan előzhetjük meg a hüvelygomba kialakulását?

A korábban felsorolt kiváltó okok ellen tehetünk. Fontos, hogy figyeljünk a stressz kezelésre, ne hordjunk túl szűk, műszálas fehérneműt. De az étrendünkre is figyelhetünk, kerüljük a túl sok szénhidrátot és cukrot. Lényeges tudni azt is, hogy az intim mosakodószerek nem mindennapos használatra valók, mert ezek is felboríthatják a hüvely egyensúlyát.

Olvass tovább hüvelygomba témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top