Egészség

40 év felett a terhesség fokozza az agyvérzés kockázatát

Minél idősebb korában esik valaki teherbe, annál több egészségügyi kockázattal kell szembenéznie hosszú távon is.

Ha valaki 40 évesen vagy annál idősebb korban esik teherbe, megnő annak kockázata, hogy a következő 15–20 év során stroke-ot kap – állítja egy új vizsgálat. A kutatók több mint 72 ezer, 50 és 79 év közötti nő adatait vizsgálták át, közülük 3300-an voltak azok, akik 40 éves korukban vagy később estek teherbe. Az ő későbbi egészségügyi állapotukat vették górcső alá szívinfarktus, stroke és egyéb kardiovaszkuláris okból bekövetkező halálozás szempontjából, majd összevetették az így nyert adatokat azoknak a nőknek az adataival, akik 40 évesnél fiatalabb korukban lettek terhesek.

Fiatal terhesség kevesebb kockázattal jár
Fiatalon a terhesség kevesebb kockázattal jár

Azt találták, hogy az agyvérzés valószínűsége 60 százalékkal nagyobb volt a 40 év feletti terhesek csoportjában. A magasabb kockázat azt követően is megmaradt, hogy figyelembe vették a pontos életkort, az esetleges veleszületett szívbetegségeket, a magas vérnyomást és más, a stroke szempontjából kockázatot jelentő állapotokat. A késői terhesség és a stroke közötti összefüggés tisztázása még várat magára.

Forrás: msn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top