Egészség

Összefügg a légszennyezés és az elhízás?

Szomorú eredményre jutottak a levegő szennyezettsége és az elhízás összefüggését vizsgáló kutatók.
Összefügg a légszennyezés és az elhízás?

 Az amerikai Duke Egyetem környezet tanszékének kutatói meglepő párhuzamot fedeztek fel a légszennyezés és az elhízás között. 

Kísérletükhöz patkányokat és Peking extrémen szennyezett levegőjét használták. Azokon az újszülött patkányokon, akiket a szennyezett levegőn neveltek, jelentősen nagyobb súlygyarapodást figyeltek meg, mint azokon, akiket tiszta, friss levegőn tartottak. A vemhes patkányokon is ugyanezt a jelenséget észlelték.

Erre alapozva, a kutatók azt állapították meg, hogy a gyerekkori elhízás és felnőttkori súlynövekedés rizikófaktorai közé egyaránt tartozik a szennyezett levegő. Az autók, a gyárak, sőt még a cigaretta füstjéből belélegzett káros anyagok is olyan gyulladásokat okozhatnak a szervezetben, amik rossz hatással lehetnek az energiaégetési funkciókra. 

Az összefüggést támasztják alá a szennyezett levegő más káros hatásai is, például a tüdőbetegségek vagy a magas koleszterinszint, hiszen ezek is éppúgy vezethetnek elhízáshoz.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top