Egészség

Rákkeltő hintőpor miatt fizet dollármilliókat a Johnson&Johnson

A bíróság döntött: 72 millió dollárt kell fizetnie a higiéniai és szépészeti cikkeket gyártó Johnson&Johnsonnak.

Az amerikai cég valószínűleg fellebbez, mert ha az említett ügyből precedens lesz, ezrek várnak arra, hogy bepereljék a hazánkban is számos terméket forgalmazó vállalatot.

Ebben a perben közel hatvan kereset szerepelt, de csak egyben született ítélet: egy férfi azért perelt, mert édesanyja egy éve elhunyt petefészekrákban, és intim testrészein évtizedeken át használta a cég hintőporát.
Rákkeltő hintőpor miatt fizet dollármilliókat a Johnson&Johnson
Az esküdtszék végül két tényező miatt adott igazat a férfinak:
  • először is azért, mert a Johnson 2012-ben társadalmi nyomásra kivont számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőt, és ezzel tulajdonképpen elismerte, hogy ezek károsak lehetnek az egészségre,
  • másodszor azért, mert a felperes megszerzett egy 1997-ből származó céges memót, amelyben az állt, egyértelmű összefüggés van a petefészekrák és a hintőpor alapanyagául szolgáló zsírkő között.

A zsírkő tartalmazhat azbesztet, bár 1973 óta előírás az USA-ban, hogy csak azbesztmentes zsírkövet lehet forgalomba hozni.

Az AP által megkérdezett jogász szerint a fellebbezési eljárás során viszont a cégnek fognak igazat adni: tudományos kísérletek ugyanis nem támasztották alá kétséget kizáró módon, hogy a zsírkő valóban rákkeltő hatású lenne azbeszt nélkül is. 

A tárgyban több kutatás is készült, ám egyelőre egyik sem igazolta egyértelműen egyik fél igazát sem.

(via 444.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top