Egészség

Új megoldást találtak a kórházakban pusztító szuperbaktérium ellen

Az antibiotikumoknak ellenálló staphylococcus baktérium számos nehezen kezelhető fertőzésért felelős, ráadásul gyakran előfordul a kórházakban. Egy új kutatás megoldást ígér a problémára.

A University of Southampton kutatóinak legfrissebb eredményei szerint a réz kiváló ellenszer az MRSA-nak is nevezett, úgynevezett szuperbaktérium ellen. A speciális, rézzel bevont felületek ugyanis megakadályozzák, hogy az emberek érintéssel továbbadják a fertőzést, ami kifejezetten fontos a sokak által látogatott helyiségek – kórházi vizsgálók, kórtermek, irodák, közlekedési csomópontok, stb. – esetén.

Az MRSA-t nem könnyű legyőzni, talán most sikerül? (Fotó: Tumblr)
Az MRSA-t nem könnyű legyőzni, talán most sikerül? (Fotó: Tumblr)

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint egy év alatt több mint 10 ezer MRSA- és MSSA-fertőzést regisztráltak. A southamptoni kutatók olyan vizsgálatokat végeztek, amelyek a tüsszentéssel távozó részecskék terjedését imitálják, és megfigyelték, hogyan viselkednek az MRSA-baktériumok a rézzel, illetve különböző rézötvözetekkel bevont felületeken. A szuperbaktérium terjedésének egyik fő oka, hogy az olyan felületeken, mint a kilincsek és ajtók, az efféle részecskék viszonylag gyorsan felszáradnak, ezért a takarítóknak sokszor eszébe sem jut megtisztítani ezeket a területeket.

“A legújabb kutatási eredményeink azt mutatják, hogy az MRSA- és MSSA-baktériumok az érintés után hosszú ideig életben maradhatnak még az olyan felületeken is, mint a rozsdamentes acél – magyarázta Dr. Sarah Warnes, a kutatás vezetője. – Azonban a rézzel vagy rézötvözetekkel bevont felületeken a baktériumok az érintést követően elpusztulnak, mivel a réz akadályozza a bakteriális anyagcserét, és a baktériumok DNS-ét is pusztítja, így az MRSA-sejtek gyorsan lebomlanak ezeken a felületeken.”

Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált tanulmány szerzői sikeresen demonstrálták, hogy a rézionok jótékony hatásának köszönhetően a gyakran érintett felületekről csaknem teljesen eltűntek az MRSA-baktériumok.

“Fontos, hogy jobban megismerjük a réz antimikrobiális tulajdonságait, mivel a szuperbaktériumoknál már komoly ellenállás alakult ki a fertőtlenítő szerekkel és antibiotikumokkal szemben” – mondta Bill Keevil professzor, az angol egyetem környezeti egészségüggyel foglalkozó karának vezetője. “A kutatásunk nem csak azt demonstrálta sikerrel, hogy a réz elpusztítja a baktériumokat és a virális patogéneket, hanem azt is, hogy a baktériumok genetikai állományát is sikeresen bontja le, így minimalizálható a mutáció és a további terjedés esélye.”

További cikkek antibiotikumról és fertőzésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top