Egészség

Így teszi tönkre a mentális egészséget a sok chatelés

Emlékszel még, hogy volt idő, hogy csak telefonálásra használtad a mobilod?
Így teszi tönkre a mentális egészséget a sok chatelés

Nem csoda, ha alig tudod felidézni az apró kijelzős régi mobilodat, hiszen az okostelefonok az egész életünk felett átvették az irányítást. A rengeteg hasznuk mellett, sajnos észrevétlenül átalakították a kapcsolatkezelési és kommunikációs szokásainkat, ami miatt maradandó károkat szenved a lelki világunk. Megmagyarázhatatlan szorongás ül a mindennapjaidon, vagy úgy érzed, folyamatos várakozó állásban vagy? Lehetséges, hogy a túl sok mobilozás és chatelés áll a háttérben.

A non-verbális kommunikáció hiánya

Egy emoji sem képes visszaadni a hanglejtést, a tekintetet vagy a testtartást, amit a mondandódhoz fűzöl! Ezért az üzenetekben félreérthetővé, akár sértővé is válhat a viccnek szánt cinizmus, vagy bunkóságnak tűnhetnek a rövid, emoticonmentes válaszok. Ez pedig a kapcsolatok romlásához és folyamatos szorongáshoz, egyszerű dolgok túlgondolásához vezet.

A nők beszélgetnek, a férfiak információt cserélnek

A nők hajlamosabbak a szívükre venni, ha a párjuk nem bocsátkozik hosszas lelkizős beszélgetésekbe a chaten vagy sms-ben. Pedig a sértődések elkerülése végett be kell látnunk, hogy a pasik számára inkább szól eredeti funkciójáról a mobilüzenet: egyeztetésről. Ne várjuk, hogy a Messengeren tárja ki szívét a kedvesünk!

Hatalmi harcok

Ismerős az az agónia, amit az elküldött, vagy a már “látott” státuszú üzenetek után érzünk? Amíg a címzett nem válaszol, úgy érezzük, cserbenhagytak, semmibe vesznek minket. Talán mondanunk sem kell, milyen felesleges szorongáshoz vezet ez a játék. A fontos mondanivalónkat személyesen közöljük, hiszen akkor nem tehet a beszélgetőpartnerünk a zsebébe, hogy majd később válaszol.

 Romló egészség

Állandó nyak- vagy derékfájás kínoz? Ne csak az ülőmunkát okold, hanem a sok mobilozást is! A gerincnek borzasztó rosszat tesz a görnyedt tartás és az előrebukó fej, és sajnos aki napi két órát tölt chateléssel, maradandó következményekre számíthat: ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki.

Forrás: PsychCentral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top