Egészség

Az anyagi gondok fizikai fájdalmat okozhatnak

Az emberek legnagyobb része aggódik az anyagi helyzete miatt élete legalább egy szakaszában. Ez a fájdalomküszöbünkre is hatással van.

A vizsgálathoz az adta az ötletet, hogy a kutatók felfigyeltek rá: az elmúlt években egyaránt megnőtt a fizikai fájdalomra és az anyagi bizonytalanságra panaszkodók száma. Kíváncsiak lettek, van-e összefüggés a két jelenség között. Ennek érdekében több különböző vizsgálatot is elvégeztek.

Kiderült például, hogy azokban a háztartásokban, ahol mindkét szülő munkanélküli volt, 20 százalékkal több fájdalomcsillapító fogyott. Azt is megállapították, hogy a munkanélküliek sokkal hajlamosabbak testi fájdalmakra panaszkodni. Amikor pedig az egyik kísérletben a résztvevőknek egy vödör jeges vízben kellett tartaniuk a kezüket, azok bírták tovább, akiknek közben arra kellett gondolniuk, hogy biztos, stabil állásuk van.

Az anyagi gondok súlyos stresszforrásnak számítanak
Az anyagi gondok súlyos stresszforrásnak számítanak

A jelenség magyarázata az lehet, hogy a létbizonytalanság miatt úgy érezzük, kicsúszott a saját életünk feletti kontroll a kezünkből. Ez erős stresszforrás, ami szorongáshoz és félelemhez vezet. Ezek az érzések korábbi kutatások szerint hasonló idegi mechanizmusok szerint működnek, mint a fájdalomérzet. Így vezet az anyagi bizonytalanság nemcsak tényleges fájdalomérzethez, de a fájdalomküszöb csökkenéséhez is.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top