Egészség

A terhesség alatti hízásnak is van határa

Totális tévedés, hogy a terhesség alatt kettő helyett kell enni. Kifejezetten nem ajánlott.

A terhesség alatt szükséges bizonyos mértékű hízás, a több tíz kilónyi felszedett súlyt viszont nemhogy nem indokolja semmi, de kifejezetten veszélyes az anyára és a magzatra egyaránt: megnő a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia és a koraszülés kockázata is, és ezek még csak a szülés körüli kockázatok. A túlzásba vitt hízásnak van egy olyan hátulütője is, hogy minél többet szed fel valaki, annál nehezebben adja le szülés után.

A terhesség alatt is muszáj mértéket tartani
A terhesség alatt is muszáj mértéket tartani

A tapasztalatok szerint viszont sokan felmentésként tekintenek a terhességre, hogy most aztán annyit és azt lehet enni, amennyit és amit akar az ember. A valóság azonban az, hogy a terhesség második és harmadik trimeszterében napi 300 kalóriával van csupán többre szüksége egy terhes nőnek (ez kb. két pohár tejnek, vagy egy nagy szelet kenyérnek felel meg), és a heti alig félkilónyi hízás jelenti az elfogadható mértéket. Lehetőség szerint egészséges zsírokban és gazdag táplálékból érdemes fedezni a plusz kalóriaszükségletet (például avokádóból vagy olajos magvakból), nem pedig gyorsételekből. Aki pedig már a teherbe esés előtt túlsúlyos volt, annak még ennyi hízás sem javasolt.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top