Egészség

10 kérdés, amit kínos az orvosnak feltenni

A kisajkam nagyobb, mint a nagyajkam. Ez normális? Rengeteget izzadok, mit tegyek? Folyton szorulásom van, de már megszoktam. Fontos kérdések, amiket – kínos, nem kínos – érdemes az orvosnak feltenni.

1. A kisajkam nagyobb, mint a nagyajkam. Ez normális?

A nők több mint felének ilyen, szóval nemhogy normális, de teljesen átlagos. Az is normális, ha más színű, az is, ha nem szimmetrikus, és az egyik oldala nagyobb, mint a másik. Az egyik nőnek zárt, a másiknak nyitott, mint egy virág. A szeméremajkak a pubertás környékén kezdenek el megduzzadni, és utána a hormonális változások miatt folyamatosan változnak. Tény, hogy a pornófilmekben és az aktképeken minden nőnek tökéletes, zárt szeméremdombja van – ezért akinek kicsit is eltér ettől, az joggal érzi torzszülöttnek magát.

De a képek gyakran utólagosan szerkesztve vannak, és sok pornósztár meg is plasztikáztatja. Ez nem azt jelenti, hogy ami másmilyen, az nem normális vagy nem szép. Csak azt, hogy többször kellene normális, átlagos nőket is látnunk meztelenül, hogy ne csak a pornómacák diktálják, milyen a normális női test. Ha még mindig kételyed van, vagy kényelmetlenséget érzel, amikor leülsz vagy tangabugyit veszel fel, akkor beszélj az orvosoddal. Hidd el, nem fog meglepődni.

10 kérdés, amit kínos az orvosnak feltenni

2. Miért fúj fel minden kaja?

A jelenség kellemetlen lehet – de valójában egyáltalán nem egészségtelen jel, sőt éppen ellenkezőleg. Ez pont azt jelenti, hogy sok rostos, egészséges ételt eszel. Sajnos a babfélék, a répa, a mazsola, a hagyma, a káposzta, a karfiol, a brokkoli mind-mind híres gázcsinálók, mert a bélben nitrogént és metánt termelnek, ami aztán vagy fenn tör ki (böfögés), vagy lenn.

Ez nem betegség, bár tagadhatatlanul kínos tud lenni. Éppen ezért nem is kell feltétlenül elfogadni és beletörődni. A legfontosabb, hogy tudd, mi az, ami felfúj, érdemes ezért pár hétig kajanaplót vezetni, és ha azonosítottad a bűnöst, akkor azt utána vagy kihagyni az étrendedből, vagy bevenni egy emésztéscsökkentő tablettát – az orvosod tud majd ilyet ajánlani.

3. Miért különböző méretű a két mellem? 

A különbség valószínűleg nem olyan nagy, hogy rajtad kívül másnak is feltűnjön. Hozzá vagyunk ugyanis szokva, hogy senkinek nem tökéletesen szimmetrikus az arca és a teste. Még ha egy kosárnyi különbség van a két melled között, még az is teljesen normális dolognak számít, egyedül a melltartó vásárlását nehezítheti meg, de más hatása nem lesz az életedre. A mell mérete ráadásul folyamatosan változik a hormonális ciklust követve, de extrém módon látványos lehet a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Igazán csak akkor kell aggódnod, ha a változás hirtelen felgyorsul, vagy az egyik melled kivörösödik, duzzadt, csomós lesz – ilyenkor fertőzés vagy tumor állhat a különbözőség hátterében, amit érdemes az orvossal is leellenőriztetni.

10 kérdés, amit kínos az orvosnak feltenni

4. Folyton szorulásom van. Ez már mindig így marad?

Sok nő azt gondolja, ez nála adottság, átok egész életére. Mivel sokan gyerekkoruk óta szenvednek tőle, azt gondolják, nem érdemes erről az orvossal beszélni. Való igaz, hogy a székrekedés három legfontosabb oka a kevés mozgás, a kevés rost és az elégtelen folyadékbevitel. Amennyiben ezeken változtatni tud az ember, akkor a régóta fennálló, krónikus székrekedéstől is meg lehet szabadulni. Ám ha nem sikerül, akkor érdemes orvosi segítséget kérni, mert bármily meglepő, nekik jóval több segédeszköz van a tarsolyukban, mint amit a sima gyógyszertári pult rejt. Ráadásul olyan dolgokra is rámutathatnak, amire nem is gondol az ember, mint amilyen a túlzott vasbevitel (szinte minden vitaminban van), de a székrekedés a mellékhatása lehet valamilyen fájdalomcsillapító, esetleg antidepresszáns szernek is. Az biztos, hogy ez olyan téma, amit minden kínossága ellenére érdemes megemlíteni a rendelőben.

5. Olyan furcsa szagom van odalenn. Hogy legyek friss illatú?

 Sok nő szégyellnivalónak tartja, hogy a puncijának szaga van, ezért mindent megtesz, hogy eltüntesse. Ami nagy hiba. Ugyanis sem az illatosított betét, sem a nedves törlőkendő, sem a hüvelyzuhany vagy az intim spray nem tesz mást, mint felborítja a hüvely természetes baktériumflóráját és fogékonyabbá tesz a fertőzésekre. Ha úgy érzed, hogy nagyon megizzadtál, a legjobb megoldás a bidé. Nem véletlen, hogy a déli népeknél ez szinte minden fürdőszoba alaptartozéka. A sima víznél pedig a nőgyógyászok sem tudnak jobbat ajánlani. Ez persze csak akkor igaz, ha a hüvelyváladék színtelen, és az illat, ami lentről jön, nem halszagú. Abban az esetben ugyanis már valamilyen fertőzés állhat a háttérben, amit csak az orvos tud hatékonyan kikúrálni.

10 kérdés, amit kínos az orvosnak feltenni

6. Véres a székletem. Ez a végbélrák első jele?

Valószínűleg az aranyér a bűnös, vagy egy olyan apró ér, amely az erőlködéstől pattant el. Ettől függetlenül érdemes elmesélni az orvosnak, hogy mi történt, mert lehet a háttérben polip, Crohn-betegség vagy végbélfekély is. Ezekkel a betegségekkel sem érdemes viccelni, mégiscsak érdemes utána járni az orvosi segédlettel.

7. Mennyi a normális szexmennyiség?

Hát ugyebár a normális az nagyon tág fogalom. Az átlagos, az már megfogható mennyiség. A kapcsolat első évében a párok átlagosan heti 1-3 alkalommal szerelmeskednek, a negyedik évtől ez lecsökken havi 1-3-ra. De ez nagyon sokféle dologtól függ. Munkahelyi stressz, gyerekszülés, betegség, vakáció és persze az egyéni temperamentum mind-mind befolyásolhatja, hányszor kívánjuk meg a szexet. A lényeg, hogy ezt mindig csak az adott kapcsolatban benne lévő két embernek kell eldöntenie. Ha nekik jó, akkor az mennyiségtől függetlenül teljesen normális. Ha azonban erősen eltérnek az igények, akkor érdemes az orvossal beszélni róla, mert tud olyan tanácsokat, esetleg szereket ajánlani, amelyek mindkét felet boldogabbá tehetik.

10 kérdés, amit kínos az orvosnak feltenni

8. Nem kívánom a szexet. Frigid vagyok?

Mindenki másféle temperamentummal születik, és bizony teljesen normális, hogy van, aki többször, más meg kevesebbszer kívánja a szexet. A filmek, újságok ugyan azt sugallják, hogy az egész világ a szex körül forog, ez azért messze nem így van. Ám annak, ha hirtelen eltűnik a vágy, igenis lehet orvosi oka, tehát érdemes a rendelőben is szóba hozni ezt a változást. Lehet ez például a fogamzásgátló gyógyszer mellékhatása, ami könnyedén orvosolható egy másik szerrel, vagy a változókor közeledte, amire szintén vannak olyan hormonpótló gyógyszerek, amelyek visszahozzák a vágyat. De a stressz, a kialvatlanság vagy a depresszió is hibás lehet – de mivel ezekre is van orvosi megoldás, nem érdemes kínlódni emiatt, ha zavar.

9. Annyit izzadok, mint egy ló. Ez már a menopauza lenne?

Nagy melegben vagy edzés közben teljesen normális dolog, ha valaki izzad. De ha semmi extrém körülmény nincs a háttérben, mégis úgy érzed, hogy gyakran lever a víz, attól még nem biztos, hogy máris hőhullámaid vannak. Sokkal valószínűbb, hogy a pajzsmirigyed szórakozik veled, de gyógyszerek mellékhatása is lehet a fokozott izzadás. Tehát nem érdemes csendben szenvedni – sokkal okosabb az orvostól tanácsot kérni, hogy ő kizárhassa a betegségeket. Ha minden leleted negatív, az orvos akkor is tud segítséget kínálni, olyan receptre kapható extra erős izzadsággátló szerek képében, ami szinte a minimálisra csökkenti a tüneteket. Ha pedig még ez sem segít, el tudja mondani, milyen alternatív kezelési módszerek vethetők be – mint például a botox.

10 kérdés, amit kínos az orvosnak feltenni

10. Bennem ragadt az óvszer szex közben. Siessek az ügyeletre?

Egy dolgot szögezzünk le: a hüvely az nem egy feneketlen kút, ahol eltűnhetnek dolgok. Sőt valójában nem is túl nagy. Normál állapotban alig 5-8 centi mély. Tény, hogy izgalmi állapotban kitágulhat, de akkor sem olyan óriásira, hogy pánikba kelljen esni. Ennek ellenére egyáltalán nem ritka dolog, hogy szex közben lecsúszik az óvszer és az beakad a méhszájba (főleg ha nem veszi észre az ember aktus közben), és nem csusszan ki magától, ami miatt úgy tűnhet, végleg elveszett. Az esetek többségében, ha megnyugszol, leguggolsz, és úgy próbálod meg elérni, sikerülni fog. Ha mégsem, akkor pedig menj be az ügyeletre, ahol sürgősségi fogamzásgátló tablettát is tudnak adni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top