Egészség

Magad is enyhítheted az inkontinenciát

A vizelet-visszatartási gondjairól senki sem beszél szívesen, pedig a világszerte sok millió embert, az estek háromnegyedében nőket érintő probléma legalábbis enyhíthető.

Az inkontinenciának sok oka lehet, és léteznek gyógyszeres, illetve műtéti kezelései is, de sokszor bizonyos életmódi változtatások is elegendőek a tünetek enyhítéséhez, akár a megszűnésükhöz is.

Kegel-gyakorlatok. A Kegel-gyakorlatok nemcsak kezdődő inkontinencia, hanem műtét után is nagyon hasznosak lehetnek: 6-12 hétnyi gyakorlatozás után már érezhető a jótékony hatás, de utána sem szabad abbahagyni a gyakorlatok végzését.

Nem muszáj beletörődni az inkontinenciába
Nem muszáj beletörődni az inkontinenciába

A hólyag edzése. Próbáld kitolni az időt, amíg feltétlenül ki kell menned. Eleinte csak 10, később 20 percig bírd várakozásra a hólyagodat. A haladás jól nyomon követhető, ha naplót vezetsz a mellékhelyiségbe tett látogatásaid időpontjáról.

Magnéziumpótlás. A magnézium nagyon fontos mind az izmok, mind az idegek megfelelő működéséhez, és ennek révén járulhat hozzá az inkontinencia enyhüléséhez. Erre már kísérleti eredmények is utalnak.

Leszokás a dohányzásról. Egy görög vizsgálat szerint az erős dohányosok körében több az inkontinens személy. A nikotin izgatja a hólyag falát, ezenkívül a dohányosok többet köhögnek, és a köhögés során nagy erők hatnak a medencefenéki izmokra.

A koffeinbevitel csökkentése. A koffein irritálhatja a hólyagot és összehúzódásra stimulálhatja az izmokat, ami nem a legjobb hír egy inkontinensnek. Ezenfelül enyhe vízhajtó hatása is van, azaz fokozza a vizelettermelést.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top