Egészség

Napsütéssel csökkenthető a vérnyomás

Eddig is sejtették, hogy a napsütés vérnyomáscsökkentő hatású, de most az is kiderült, hogyan.

A téli időszakban és az Egyenlítőtől távolabb magasabb az emberek vérnyomása, ezt eddig is tudtuk. Most brit tudósok egy csoportja talán ennek magyarázatára is fényt derített: kiderítették, hogy a bőr felső rétegében felhalmozódó nitrogén-monoxid reakcióba lép a napsugárzással, és a vérerekbe került oxid tágítóan hat az érfalra, így eredményezve a vérnyomás csökkenését. Az eredmény azért meglepő, mert korábban nem gondolták volna, hogy a bőr is részt vesz a vérnyomás szabályozásában.

A napfürdőzés védi a szívet
A napfürdőzés védi a szívet

Normális vérnyomású emberek esetében a Napból származó ultraibolya fény vérnyomáscsökkentő hatása egészen enyhe, 2–5 Hgmm csupán. Magas vérnyomásúaknak azonban ajánlott lehet a napfürdőzés, persze nem a tűző napon eltöltött órákat javasolják, hiszen az fokozza a bőrrák kockázatát. A kutatók azt remélik, ultraibolya sugárzással csökkenthető lesz a szívbetegségek kialakulásának kockázata, mert azok egyik legfőbb kockázati tényezője a magas vérnyomás.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top