Egészség

Hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU-ban

Szomorú lista élén szerepel Magyarország. Pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 30 ezer beteg hal meg ezek következtében. Ezzel sajnos vezetjük az EU-tagállamok rákhalálozási listáját írja a delmagyar.hu.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot, ám ez után a  legtöbben daganatos betegségben halnak meg.

A cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy a rákban elhunytak felét meg lehetne menteni akkor, ha a daganatot időben felismernék, és kezelnék. Szűréssel és felvilágosítással a rákos halálozások egyharmada megelőzhető, egyharmada pedig gyógyítható lenne.

Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezető professzora a lapnak elmondta, hogy bár már itthon is elérhetők a legjobb kezelések, a magyar betegek ezeket nem biztos, hogy megkapják. “Rengeteg adminisztrációt igényel egy-egy ilyen kezelés, ezért nem biztos, hogy az orvos motivált ennek felhajtásában, hiszen a finanszírozás egyszerű munkával is megkapható. A lehetőség tehát megvan a legjobb gyógymódokra, de a betegek többségének az mégis elérhetetlen” fogalmazott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top