Egészség

3 ok, hogy még jobban szeresd a levendulát!

A gyönyörű növénynek számos jótékony hatása van az egészségre.
3 ok, hogy még jobban szeresd a levendulát!

 A levendulát már évezredek óta csodálja az ember: 2500 évvel ezelőtt az egyiptomiak mumifikálásra, a föníciaiak és az arabok pedig parfümként használták. Az ókori Rómában úgy tudjuk, már sütéshez, fürdővízhez vagy a levegő illatosításához is a lila csodanövényért nyúltak – akárcsak manapság.

Íme pár ok, amiért érdemes tavaszra levendulát ültetned!

1. Depresszióra, szorongásra, nyugtalanságra

Egy kanadai–iráni tanulmányban az antidepresszáns gyógyszerek és a levendulából készült tea hatásait hasonlították össze. A levendulás főzetből 2 csészével ittak naponta a depressziós betegek, és ez sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint a tabletták – ráadásul a gyógyszer mellékhatásai nélkül. 

2. Az álmatlanság ellenszere

Egy brit botanikus, James Duke gyógynövényekről írt könyvében hivatkozik a levendulára, mint az álmatlanság ellenszerére. A tudós az angliai kórházak gyakorlatát említi, ahol a betegek fürdővizéhez vagy az ágyuk közelébe tesznek levendula-illóolajat – és álmatlanságra senki nem panaszkodik! Ha neked is meggyűlik a bajod az elalvással, csepegtess a fürdővizedhez 5-10 csepp levendulaolajat, vagy itass át vele egy kendőt, amit a párnád mellé teszel!

3. PMS fájdalmak ellen

Egy japán tanulmány szerint, ha naponta 10 percig lélegzed be a levendula csodás illatát, megszabadulhatsz a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteitől. A tested és az idegrendszered is meghálálja!

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top