Egészség

5 mítosz a HIV-ről

A HIV-fertőzés az utóbbi években kevesebb nyilvánosságot kap, noha 30 év alatt 30 millió áldozatot szedett, és a WHO becslése szerint ma is közel 37 millió fertőzött él a világon.

Magyarország szerencsére nem a legveszélyesebb hely a HIV-fertőzés szempontjából, talán ennek is betudható, hogy sok tévhit él a fertőzéssel és a betegséggel kapcsolatban.

Ha HIV-vel fertőzödtem, AIDS-es vagyok. Nem igaz. A vírussal való fertőzöttség nem egyenlő az aktív betegséggel, ami az AIDS. Megfelelő gyógyszerelés mellett évek, akár évtizedek telhetnek el anélkül, hogy a betegség kialakulna.

A HIV-fertőzés felismerhető tünetek alapján. Nem igaz. Sokan évekig semmit sem gyanítanak a fertőzésükről. Sokan tapasztalnak közvetlenül a megfertőződést követően influenzaszerű tüneteket, de ezek napok vagy pár hét alatt elmúlnak, akár egy szimpla nátha, és ezt követően akár évekig nem jelentkeznek tünetek. A fertőzés csak teszttel mutatható ki.

Az első tünetek abszolút influenzaszerűek.
Az első tünetek abszolút influenzaszerűek

Ha megfertőződtem, alig pár évem van hátra. Nem igaz. Sokan évtizedekig élnek a fertőzöttként vagy AIDS-betegként, de ehhez rendszeres kezelés szükséges.

A HIV már gyógyítható. Egyelőre sajnos nem igaz, de talán jó úton járunk. A jelenlegi gyógyszerekkel viszont már nagyon jól kordában tartható a fertőzés.

Ha mindketten fertőzöttek vagyunk, már nem kell védekeznünk. Nem így van. Az óvszer mindkettőtöket véd az egyéb szexuális úton terjedő fertőzésektől, illetve a további HIV-törzsektől, melyek talán rezisztensek a gyógyszerekre.

Forrás: webmd.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top