nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Zika-vírus: egy rovarölő szerrel együtt felelhet a vírus a kóros kisfejűségért

Zika-vírus: egy rovarölő szerrel együtt felelhet a vírus a kóros kisfejűségért

A kóros kisfejűség-járványhoz a Zika-vírus mellett egy, a Monsanto partnereként is ismert japán cég által gyártott szúnyoglárva-irtó szernek is köze lehet – állítják argentin orvosok.
NLCafé
f Ajánlom

Mivel a zika-vírus Francia Polinézián is felütötte a fejét, ezért ezt a kérdést a francia közvélemény is nagy figyelemmel kíséri. Argentin orvosok egy csoportja arra figyelmeztette a brazil kormányt, hogy a csecsemőknél az utóbbi hónapokban tapasztalt kóros kisfejűség kialakulásában a pyriproxyfen nevű rovarölő szernek is szerepe lehet – írja az Infórádió.

Ezt az anyagot a Zika-vírus terjesztéséért felelősnek tartott tigrisszúnyogok ellen használják 2014 óta Brazíliában. A szert az a japán Sumimoto Chemical vállalat állítja elő, amelyet stratégiai partnerség köt össze a génmanipulált vetőmagok előállítására szakosodott amerikai Monsanto óriáscéggel.

Az argentin orvoscsoport egyszerű megfigyelésre alapozza állításait: szerintük a kóros kisfejűség főleg azokon a területeken ütötte fel fejét, ahol az elmúlt másfél évben a brazil kormány masszívan alkalmazta a pyriproxyfent, egyes helyeken a szert közvetlenül az ivóvizet biztosító tározókba keverték. Az orvosok azt is hangsúlyozzák, hogy a szomszédos Kolumbiában, ahol a pyriproxyfent nem használták ipari méretekben, ötezer várandós nőnél állapítottak meg Zika-vírusfertőzést, de eddig egyetlen kóros kisfejűséggel született babát sem regisztráltak – írja a lap.

Megosztás Facebookon