nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Magyar ápolók napja: a létszámhiány miatt alig tudnak beosztást készíteni a kórházakban

Magyar ápolók napja: a létszámhiány miatt alig tudnak beosztást készíteni a kórházakban

Egyre több ápolónő külföldre megy dolgozni, gyakran nem is a szakmájában vállal munkát. Az itthoni kórházakban a nővérhiány miatt egyre nagyobb gondot okoz a beosztás elkészítése. És ma van a magyar ápolók napja is.
NLCafé
f Ajánlom

A még itthon maradt nővérek 220-240 munkaórát dolgoznak havonta – mondja Sándor Mária, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. A feketeruhás ápolónőként ismertté vált nővér úgy véli, a kórházigazgatóknak kellene felemelni a hangjukat a tarthatatlan helyzet miatt.

Újabban már 40-50 éves, sőt nyugdíj előtt álló ápolónők is a külföldi munkavállalás mellett döntenek. A kórházakban jóformán alig lehet rendes beosztást készíteni, akkor a nővérhiány, a túlterheltségről nem is beszélve. Sándor Mária, akinek meggyőződése, hogy el akarják hallgattatni, úgy gondolja, addig nem is várható változás az egészségügyben, amíg a béreket nem rendezik. Az egészségügyi tárca ígérete szerint 2017-re találnak megoldást a problémákra.

Február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján tartják a magyar ápolók napját. Kossuth Lajos legkisebb húga 1849-től, az Országos Főápolói Hivatal megalakításától állt a tábori kórházak élén – írja az Inforadio.hu.

Megosztás Facebookon