Egészség

4 hiedelem a rákkal kapcsolatban

A különböző rákos megbetegedések sajnos nem ritkák, ezért is fontos tudni, mi a hiedelem körülöttük, és mi a valóság.

A rák a legijesztőbb szó sok ember számára, ami egy orvos szájából elhangozhat. Mindenki esetében fennáll a kockázat egy rákos megbetegedésre, de a megküzdést nagyban segíti, ha nem kell megalapozatlan félelmekkel és szorongásokkal is felvenni a harcot. Melyek a legelterjedtebb hiedelmek a rákkal kapcsolatban?

Minden évvel nő a kockázat, hogy meghalunk a rákban. Nem igaz. Az elmúlt évtizedekben folyamatos javulás mutatkozik a különböző rákos megbetegedések terén az átlagos túlélési idő és az életminőség területén egyaránt. Jelenleg az összes rákkal diagnosztizált ember több mint 60 százaléka több mint öt évvel éli túl a diagnózist.

A szennyezett levegő nagyobb kockázatot jelent a tüdőrák kialakulására, mint a dohányzás. Nem igaz. A dohányzás és a passzív dohányzás sokkal nagyobb kockázati tényezők: tízből kilenc tüdőrákos vagy dohányzott, vagy passzív dohányzóként lélegzett be dohányfüstöt huzamos ideig.

Tízből kilenc tüdőrákot a cigaretta okoz
Tízből kilenc tüdőrákot a cigaretta okoz

Megvan a rák ellenszere, de az orvostársadalom titkolja. Nem igaz. Eleve nincs olyan, hogy “rákgyógyszer”, mert a ráknak számtalan fajtája van, melyek nagyon különböző kezelésekre reagálnak. Másrészt, ha az orvosok ilyen titok tudói lennének, ők sosem halnának meg rákban.

A rák mindig fájdalommal jár, ezért ha nem fáj semmim, nem lehetek rákos. Nem igaz. Sok rák esetében, különösen a korai stádiumokban, alig vagy egyáltalán nem érezni fájdalmat. Ezért fontos figyelni az egyéb korai jelekre és rendszeresen járni szűrővizsgálatokra, mert amikor a fájdalom is jelentkezik, sokszor már késő.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top