Egészség

Így hatnak a dezodorok a bőrön élő baktériumokra

Ki hitte volna, hogy a dezodorok hatására többféle baktérium telepszik meg a hónaljunkon, mint ha nem használunk dezodort?

A dezodorhasználat célja a bőrön élő baktériumok verejtéket lebontó folyamatai miatt keletkező kellemetlen testszag elűzése, kialakulásának megakadályozása. Az izzadásgátlókkal ellentétben, melyek a verejtékmirigyek működését gátolják, a dezodorok a bőrön élő baktériumok elpusztításával igyekeznek elejét venni a szagoknak. Ez általában működik is, van azonban egy nem várt mellékhatása a dolognak.

A dezodor megváltoztatja a baktériumflórát
A dezodor megváltoztatja a baktériumflórát

Egy nemrégiben készült vizsgálat kimutatta, hogy bár a dezodorok valóban drámai mértékben csökkentik az összes baktérium számát a hónalji területen, az itt előforduló fajokét viszont növelik, magyarán: többféle baktérium él a kezelt hónaljon.

Azt is megfigyelték, hogy nem mindegy, izzadásgátlót vagy dezodort használ-e az ember – mindkettő után más-más tipikus baktériumfajok népesítették be a hónalji bőrfelületet. Hogy ez a mikrobiomváltozás jó, rossz vagy semleges a mi szempontunkból, azt még nem tudják a kutatók.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top