Egészség

Így segíthetsz egy depressziósnak

Ha beteg egy szerettünk, tenni szeretnénk érte. Mentális betegség esetén ez különösen nehéz lehet.

Nem szabad elfelejteni, hogy a depresszió orvosi kezelést igénylő állapot, ezért nem csupán annyi a segíteni akaró teendője, hogy odatartsa vállát, hadd sírjanak rajta. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan segíthetsz leginkább depressziós családtagodnak, barátodnak.

Tudatosítsd magadban, hogy szakember segítségére van szükség. Nehéz úgy támaszként állni a másik mellett, mintha csak éppen rossz passzban lenne, ami elmúlik, holott nem így van. Ha nem tartod fejben, hogy itt szaksegítséget igénylő helyzet áll fenn, hamar el fogod veszíteni a türelmedet a beteg irányában. Kapjon mielőbb kezelést, te pedig e mellett támogasd.

Egy depresszióst támogatni nem egyszerű feladat
Egy depresszióst támogatni nem egyszerű feladat

Bátorítsd a kezelésre, a segítség elfogadására! Tudatosítsd benne, milyen fontos a szaksegítség, próbálj figyelni rá, hogy bevegye a gyógyszereit, ha kell, kísérd el az orvoshoz.

Beszéljetek a helyzetről! Mondd meg neki, hogy mellette állsz és számíthat rád, de azt is, hogy feltétlenül kezelésre van szüksége. Igyekezz a beszélgetést időnként a betegségére irányítani, ha pedig beszélni szeretne az érzéseiről, mindig hallgasd meg. Ha aggasztónak látod a helyzetét, például öngyilkosságtól tartasz, ne habozz te segítséget kérni!

Maradj vele kapcsolatban! Legyél te az, aki aktívan fenntartja a kapcsolatot, mert egy depressziós könnyen izolálódik. Hívd el programokra, csörögj rá gyakran, ne hagyd magára.

Olvass utána a témának! Sokat tanulhatsz egy depressziós gondolkodásmódjáról, motivációiról, ha elmerülsz a témában, így segíteni is inkább tudsz neki.

Tűzzetek ki kis célokat! Egy depresszióst nagyon nehéz lehet motiválni, sokszor az ágyból sem képes felkelni. A teljes apátiába süllyedést lehet elkerülni azzal, ha legalább olyan pici dolgokra rá tudod venni, mint hogy felöltözzön reggel, és elmenjen a boltba.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top