Egészség

A fogamzásgátlók 5 leggyakoribb mellékhatása

A hormonális fogamzásgátlók a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszerek közé tartoznak, de ezeknek is lehetnek mellékhatásaik.

Nem létezik olyan gyógyszer, ami biztosan, mindenki esetében mentes minden nem kívánatos hatástól. Így van ez a fogamzásgátlókkal is. De melyek a leggyakoribb mellékhatásaik?

Fejfájás, szédülés, mellfeszülés. Ezek a mellékhatások általában megszűnnek, miután már egy ideje szedjük a fogamzásgátlót. Amennyiben mégsem így történne, érdemes gyógyszert vagy módszert váltani.

Hányinger, rosszullét. Általában szintén átmeneti mellékhatások, néhány hét-hónap után elmúlnak. Ha mégsem, egy más hormonkombinációjú tabletta megoldás lehet.

Akárcsak a terhesség, a fogamzásgátló is okozhat rosszullétet
Akárcsak a terhesség, a fogamzásgátló is okozhat rosszullétet

Pecsételő vagy áttöréses vérzés. Oka, hogy a méhnyálkahártyát nem éri elegendő hormonhatás. Ezt okozhatja hányás, más gyógyszerek zavaró hatása. Általában nem jelenti a fogamzásgátló hatás romlását is, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni vele.

Lanyhuló libidó. Igen zavaró mellékhatás, ami sajnos nem olyan ritka. Megoldás lehet egy több androgén hormont tartalmazó tablettára váltás.

Hangulatingadozások. A tapasztalat általában az, hogy akinél az egyik fogamzásgátló hangulati ingadozásokat, zavarokat okoz, annál egy másik tabletta sem fog enyhülést hozni, ezért érdemes teljesen más módszer után nézni.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top