nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Zika-vírus: halálos szövődményeket okozhatott a fertőzés

Zika-vírus: halálos szövődményeket okozhatott a fertőzés

A Zika-vírus szövődményei miatt halhatott meg három ember tavaly Brazíliában – tájékoztatott a dél-amerikai ország egészségügyi minisztériuma.
NLCafé
f Ajánlom

A tárca szóvivője közölte, hogy kutatók megtalálták a vírust annak a 20 éves nőnek a testében, aki tavaly áprilisban halt meg légzési nehézségek miatt. A kórokozót korábban két másik elhunyt testében is felfedezték, az egészségügyi hatóságok gyanúja szerint ők a Zika-vírus szövődményeiben haltak meg tavaly júniusban és októberben.

A szakemberek egyelőre nem sokat tudnak a vírusról. Eddig azt feltételezték, hogy nincsenek komoly tünetei: általában lázat, kiütéseket, izomfájdalmat okozott, egyes esetekben pedig nem volt semmilyen jele a megbetegedésnek.

Kevés bizonyíték van arra, hogy a kór halált okozna. Fennáll viszont a gyanú, hogy a kórokozó hozzájárulhat az úgynevezett Guillan-Barré szindróma kialakulásához, amely akár életveszélyes bénulást is okozhat.

A jelek emellett arra utalnak, hogy a Zika-vírus a magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, azonban egyelőre erre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemőnél merült fel a kóros kisfejűség gyanúja, de többségükről végül kiderült, hogy nincs születési rendellenességük.

A brazil egészségügyi tárca bejelentette azt is, hogy az amerikai Texasi Egyetemmel együttműködve közös kutatásba kezdtek a Zika-vírus elleni oltóanyag előállítására. A brazil tárca szerint nagyjából egy évbe fog telni, hogy kikísérletezzék a vakcinát.

A szakértő válaszol! A nők többsége már találkozott intim és bőrgombás problémákkal, de sokan nincsenek tisztában a tünetekkel és a lehetséges gyógymódokkal. Legyen képben és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!


Kérdeznék!

Megosztás Facebookon