Egészség

Fejlessz úgy, hogy közben a baba is örüljön!

Az ötéves Peti tíz hónapos kora óta jár a Gézengúz Alapítványhoz, neuro-hidroterápiára.

     

Ma itthon minden tizedik-tizenkettedik gyerek koraszülöttként jön világra, évente csaknem tízezer kisbaba. Akiknek közülük akár oxigénhiány, agyvérzés, vagy genetikai betegség, magzati korban kialakult sérülés miatt nehezen kezdődik az élete, később nemritkán lemaradással, idegrendszeri problémával küzd. Petinek agyvérzése és belső vérzése miatt a terhesség harmincadik hetében kellett megszületnie – öthetesen vehették először kézbe a szülei.

Peti nagyon nehezen viselte a sokszor fájdalmas terápiás kezelések megpróbáltatásait, ezért felkeresték a Gézengúz Alapítványt.

A Peti által “úszásnak” nevezett  neuro-hidroterápiás gyakorlatokat dr. Schultheisz Judit orvosigazgató vezetésével az alapítvány munkatársai fejlesztették ki. Kezdetben egyedi, szárazföldi és vízi terápiát kapott, folyamatosan figyelték, hol tart a fejlődésben, otthonra is kapott élményszerű feladatokat.

Peti agyvérzéssel született, a harmincadik hétre
Peti agyvérzéssel született, a harmincadik hétre

Dr. Schultheisz harminc éve foglalkozik  segítségre szoruló gyerekekkel. Szerinte fontos megtalálni, kifejleszteni a szelíd gyógyításra alkalmas terápiákat. “Megengedhetetlen, hogy egy fejlesztő módszer fájdalommal járjon. A koraszülött, sérült gyerekeknek szükségük van arra, hogy segítsük a fejlődésüket, de ezt zökkenőmentessé, harmonikussá, életszerűvé kell tenni.”

Kereskényi Bernadett gyógytornász, a Cseppek Háza szakmai vezetője is részt vett Peti fejlesztésében. Szerinte az egyes terápiás módszerek csak önmagukban alkalmazva sokszor nem elegendőek. “Az orvosok gyakran egy beteg testrészt látnak ott, ahol egész ember van. Ha egy kisbabát csak masszírozunk, vagy kezeljük az izomzatát, az nem elég ahhoz, hogy az idegrendszere megfelelő ütemben fejlődjön, ahogy az sem, ha csak aktív tornákkal foglalkozunk a kicsikkel. Mi abban hiszünk, hogy a gyerekeknek speciálisan, személyre szabott terápiával tudunk segíteni. Az alapítványban több mint ötven szakember dolgozik, nagyon sokféle, egymást segítő, egymásra épülő módszerrel. Azt is meg kell oldanunk, hogy a családok ne fájdalmas kötelességként, hanem pozitív élményként, örömforrásként éljék meg a kezeléseket.”

Ma Magyarországon minden tizedik babának fejlesztésre lenne szüksége élete első két évében, amit nem mindenki kap meg. Így a gyerekek fejlődésével nő a problémákkal küszködők aránya is. Egy csecsemőkorban még könnyen kezelhető fejlődési zavar iskolásként a gyermek teljes életét meghatározhatja, ezért is fontos, hogy a kicsik életük első éveiben kiemelt figyelmet kapjanak. Peti most ötéves, utolérte kortársait, csak kisebb problémái vannak izmai erősségével. De azért máig jár gyógyúszásra és tornára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top