nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
A szex jobb agyműködéshez vezet

A szex jobb agyműködéshez vezet

Az időskori jó egészség titkát a hálószobában kell keresnünk!
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Kiderült: az időskori szex jobb agyműködéshez vezet

Az biztos, hogy az időskori fittség, az öregedés elleni harc az egyik legnagyobb üzlet. Vitaminok, étrendkiegészítők, kozmetikumok, mozgásterápiák és még sorolhatnánk – pedig lehet, hogy az egészséges öregkor eléréséhez elég, ha rendszeresen összebújunk partnerünkkel.

Azt gondolhatjuk, hogy testmozgásnak minden életkorban kiváló egy kis ágytorna, de egy nemrég elvégzett kutatás szerint az agyműködésre is jó hatással van. A brit Coventry Egyetem 6800 ötven év feletti nőt és férfit vizsgált: feljegyezték szexuális szokásaikat, majd számokkal és szavakkal kapcsolatos rejtvényeket, feladványokat kellett elvégezniük.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak kognitív képességei annál jobbak, minél többször szeretkeznek. A nők esetében a gyakori szex a memóriára gyakorolt jó hatást. Az eltérő előnyök valószínűleg hormonális okokra vezethetők vissza, de hogy mi okozza pontosan a szex különböző jótékony hatásait nőkre és férfiakra azt még vizsgálják.

Tény, hogy a kognitív funkciók és a memória olyan dolgok, amikre idős korban kincsként vigyázunk, de vajon mennyiszer bújnak ágyba a nyugdíjas párok? Egy másik brit, tavaly végzett felmérés szerint a 70 év fölötti férfi lakosság fele, a nőknek pedig egyharmada él rendszeres nemi életet. 

Szóval félre a szégyenlősködéssel, a szexhez sosincs késő – a lelkünk, a testünk és az agyunk, sőt a házasságunk is meghálálja majd!

Forrás: Care2

Megosztás Facebookon