nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
A medvék hasában rejtőzik elhízás az ellenszere

A medvék hasában rejtőzik elhízás az ellenszere

Az emberi elhízás okait kereső kutatók érdekes felfedezést tettek a medvék téli álmával kapcsolatban, ami talán felhasználható lesz az emberi elhízás kezelésében is.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A medvék téli álomra való felkészülésében jelentős szerep jut az emésztőrendszer mikrobáinak, állapították meg kutatók. Nyáron és ősszel a medvék megállás nélkül esznek, és hatalmas ütemben gyarapszik a testtömegük. Ennek ellenére nem jelentkeznek náluk mindazok az egészségügyi problémák, melyek az elhízott emberekre jellemzők.

A medve mellékhatások nélkül tud hízni
A medve mellékhatások nélkül tud hízni

A medvék székletének elemzésekor a kutatók felfigyeltek arra, hogy a téli álomra való felkészülés során változik annak mikrobiális összetétele. Nyáron többféle mikrobát tudtak kimutatni, melyek sok energiát vontak ki az elfogyasztott táplálékból, azaz igen hatékony volt a medve emésztése, ezért sokat hízott. Télen, amikor a medvék hibernált állapotban voltak az idő java részében a mikrobák sokfélesége lecsökkent.

A székletből kivont mikrobákat a kutatók egerek emésztőrendszerébe juttatták be. A nyári mikrobákból részesülő egerek több zsírt szedtek magukra, mint amelyek a téli mikrobákból kaptak. Ami még érdekesebb, hogy a nagyfokú hízás ellenére sem lépett fel zavar az előbbi csoport szénhidrát-anyagcseréjében.

A jelenség háttere egyelőre nem világos, de azt már korábban megállapították, hogy a belekben élő mikroorganizmusok befolyásolni tudják a táplálék energiává alakításának mértékét, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, illetve az elhízott emberek esetében megváltozik az emésztőrendszeri mikroorganizmusok összetétele.

Forrás: health.com

A szakértő válaszol! A nők többsége már találkozott intim és bőrgombás problémákkal, de sokan nincsenek tisztában a tünetekkel és a lehetséges gyógymódokkal. Legyen képben és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!


Kérdeznék!

Megosztás Facebookon