Egészség

Így csúfítja el a dohányzás a külsődet

Nem csak a tüdőrák és trombózis fenyegető réme miatt érdemes letenni a cigarettát.

A dohányzás a szervezet minden pontján és szintjén érezteti nem túl áldásos hatását. Például a megjelenésünkön is komoly nyomot hagy.

Táskák a szem alatt. Egy nikotinfüggő számára az éjszaka maga az elvonás. Az elvonási tünetek miatt rosszul alszol, forgolódsz, fel-felébredsz, ennek köszönheted reggel a táskákat a szemed alatt.

Sárga fogak, fogvesztés. Ha erős dohányos vagy, búcsút mondhatsz a vakító hollywoodi mosolynak, vagy vagyonokat költhetsz fogfehérítésre. A krónikus ínygyulladásnak, ennek következtében pedig a fogak kihullásának is nagyobb a kockázata.

Ráncok és korai öregedés. A bőrt nagyon megviseli a dohányzás, mert rontja a keringési funkciót, ami pedig a bőr fiatalon tartásához is fontos lenne. Egy dohányos átlagosan másfél évvel tűnik idősebbnek nem dohányzó kortársánál.

Szürke arcbőr. Egy dohányos bőre elveszíti a ragyogását, mintha folyton vékony porréteg borítaná. A cigarettafüstben lévő szén-monoxid elfoglalja a hemoglobinmolekulákon az oxigén helyét, a vér oxigéntartalma kisebb lesz, az arc és általában a bőr elveszíti rózsaszínes színét.

A dohányosok bőre csak a filmeken szép
A dohányosok bőre csak a filmeken szép

Sárga, büdös ujjak. A cigarettát tartó két ujj látványos sárga elszíneződése nem túl vonzó látvány.

Vékony, töredezett, fakó haj. A cigarettában lévő káros anyagok a hajhagymákat sem kímélik. Férfiak esetében a dohányzás erősen megnöveli a kopaszodás valószínűségét is.

Sebhelyek. A dohányzás érszűkítő hatása a sebgyógyulást is hátráltatja, ezért a sérülések nehezebben gyógyulnak, nagyobb a valószínűsége a csúnya hegesedésnek.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top