Egészség

Az idősebb férfiak több mutáns spermiumot termelnek

Kutatók megállapították, hogy a kor előrehaladtával mind jobban teret nyernek a herékben a mutáns spermiumokat eredményező folyamatok.

Egy vizsgálat során 14 férfi heréit vizsgálták meg, akik kora 39 és 90 év között volt. Mindőjük heréit egészségesnek vélték korábban, az eltávolításukra más okból, például sérv miatt került sor. A herék belsejében talált elváltozásokból nyert sejtek DNS-vizsgálata olyan eltéréseket talált, ami az itt termelődött spermiumokba beépülve átadható az utódoknak is, egyben elősegíti e mutáns területek terjedését a herékben, ami még több torz spermium termelődéséhez vezet. A kor előrehaladtával a mutáns terültek egyre nagyobb helyet foglaltak el a herékben.

A korral nő a mutáns spermiumok száma
A korral nő a mutáns spermiumok száma

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a férfiak tévednek, amikor azt hiszik, rajtuk nem fog az idő, és ők jobban ráérnek a gyerekvállalással, mint a nők: akinek 50 éves kora felett fogan gyereke, annak a kicsinek nagyobb eséllyel lesz genetikai hátterű betegsége, és az ilyen gyerekek körében gyakoribb az autizmus is.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top