Egészség

Sóhajts nagyokat az egészségért!

Egy őszinte sóhaj nem csak a feszültségtől szabadít meg – az egészségre is jó hatással van.
Sóhajts nagyokat az egészségért!

A Casablanca zongoristája szerint “egy csók az csak egy csók, egy sóhaj csak egy sóhaj”. Egy új, a sóhajtás folyamatát és jelentőségét vizsgáló tanulmány szerint azonban többet jelent.

Az emberek átlagosan óránként 12-szer, azaz minden 5. percben vesznek mélyebb levegőt, vagyis sóhajtanak. Ez az érték az egerek esetében egészen különösen magas, ők 40-szer sóhajtják el magukat óránként.

A sóhajtás az agyunk azon szuper képességének az eredménye, hogy nem csak azt tudja szabályozni, milyen gyorsan lélegzünk (mint mondjuk egy pacemaker), hanem azt is, hogyan vesszük a levegőt. Neuronok kis csoportjai irányítják, szinte gombnyomásra, hogy mikor vesszük szaporán, mikor sóhajtva és mikor püffögve a levegőt. Ez a felfedezés a légzés mint szorongást és depressziót kezelő eszköz felhasználási módjainak kutatásában fontos, de a mély lélegzetvétel, a sóhajtás a tüdőnek is segít “fellélegezni”, azáltal, hogy kinyitja az bezárult léghólyagokat.

Arra azonban még nincs magyarázat, hogy milyen összefüggésben áll a sóhajtás, ha idegesek vagy ha épp megkönnyebbültek vagyunk. Mindenesetre ne foglalkozzunk vele, zavarja-e a környezetünket a hangos légzés: ha sóhajtásra van ingerünk, tegyük meg bátran!

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top