Egészség

Zika-vírus: már 3 ezer terhes nőt fertőzött meg

Az elkövetkező időszakban Kolumbiában akár 600 ezerre is nőhet a betegek száma.

Kolumbiában már 3177 várandós nőt fertőzött meg a Zika-vírus, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a kisfejűségként ismert születési rendellenesség kapcsolatba hozható a kórokozóval. Kolumbiában több mint 25.600 embert fertőzött meg a kór, és a négyötödüknél nem jelentkeztek semmilyen tünetek. A legtöbb esetet a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban regisztráltak. A betegek közül eddig három halt meg a bénulással járó Guillain-Barra szindrómában, amely feltehetően a Zika-vírus okozta betegség szövődményeként jelentkezik.

Erős a gyanú, hogy van kapcsolat a zikavírus és a kisfejűség között
Erős a gyanú, hogy van kapcsolat a Zika-vírus és a kisfejűség között

Az elkövetkező időszakban akár 600 ezerre is nőhet a megbetegedések száma, és arra számítanak, hogy mintegy ezer esetben Guillain-Barré szindróma lép fel szövődményként.

Vészhelyzet

Brazíliában a Zika-vírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Az egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani, de ez a gyanú is hozzájárult ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezet február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a vírus terjedése miatt az amerikai kontinensen, ahol a WHO becslése szerint az idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma.

Olvass még a Zika-vírusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top