Egészség

A vakbélgyulladás 5 tünete

A vakbélgyulladás valójában a féregnyúlvány gyulladása, aminek eltávolítása az egyik leggyakrabban végzett műtét. A betegség felismerése viszont nem a legkönnyebb.

Ha nem kezelik időben, a vakbélgyulladást már csak műtétileg lehet gyógyítani, ezért fontos tisztában lenni a tüneteivel, melyek azonban meglehetősen általánosak, és sok beteg nem produkálja a betegség klasszikus tüneteit. 

A köldök környéki fájdalom. Az egyik legelső tünet a köldök körüli fájdalom, kellemetlen érzés, ami idővel lejjebb vándorol, jellemzően a has jobb alsó részébe (sokan azonban a has más részein tapasztalnak fájdalmat). A fájdalom rosszabbodhat a láb mozgatása, köhögés vagy tüsszentés, esetleg rázkódás hatására.

A has jobb alsó részén érzett fájdalom tipikus
A has jobb alsó részén érzett fájdalom tipikus

Gyorsan súlyosbodó fájdalom. Amikor már a has lenti része fáj, a helyzet gyorsan romlik. Sok beteg soha korábban nem érzett erősségű fájdalomról számol be.

Láz, hányás, hidegrázás. Ezek a tünetek egy sima gyomorrontást vagy fertőzést, influenzát is jelezhetnek, önmagukban nem elégségesek a diagnózishoz. Ha azonban nagyon erős hasi fájdalmakhoz társulnak, az már komoly jel.

Székrekedés vagy hasmenés. Szintén nagyon általános tünetek, de ha alhasi fájdalom társul melléjük, forduljunk orvoshoz.

Felengedéskor jelentkező fájdalom. Ha benyomjuk a has fájó részét, és a nyomás felengedésekor észleljük a rosszabbodó fájdalmat, az klasszikus jele a vakbélgyulladásnak. 

A fenti tünetek másra is utalhatnak, például méhen kívüli terhességre vagy Crohn-betegségre. Mindegyik állapot orvosi kezelést igényel azonban, szóval ne nagyon húzzuk az időt. 

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top