Egészség

Kiderült: a sok ülés ötszörösére növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Íme még egy ok, hogy ha már a munkahelyünkön végigültük a napot, legalább szabadidőnkben felpattanjunk a kanapéról!
Kiderült: a sok ülés ötszörösére növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Egy holland kutatók által végzett vizsgálatban derült fény a 2-es típusú diabétesz és a túl sok ülés közötti összefüggésre.

A vizsgálatban 2500 önkéntes vett részt, akik átlagéletkora 60 év körül volt. A kísérlet 8 napon át tartott, és ez alatt végig viselniük kellett egy olyan készüléket, ami a mozgásukat percre pontosan követi.

A résztvevők 29 százaléka küzd alapból is cukorbetegséggel, és róluk kiderült, hogy átlagosan 26 perccel többet vannak egy nap ülőhelyzetben, mint egészséges társaik. 

A maastrichti egyetem kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy minden egyes extra üléssel töltött óra 22 százalékkal emeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

A kutatók megismételték úgyis a kísérletet, hogy a komolynak számító, inzulint adagoló betegeket kizárták, az eredmény viszont így is ugyanaz maradt: tehát kimondható, hogy nem az egészségi állapotuk miatt ültek többet a cukorbetegek. Így valószínű, hogy a sok ülés növeli a cukorbetegség kockázatát.

Az ülőmunka számos már káros következménnyel is járhat, ezért érdemes mindent megtenni a sok ülés kiegyensúlyozásáért.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top