Egészség

A kortárs zaklatás elkövetőit is fenyegetik az evészavarok

Meglepő eredménnyel zárult egy kortárs zaklatással kapcsolatos amerikai kutatás.

Korábban azt hitték, az evészavarokra a zaklatások elszenvedőinek van csak nagyobb kockázatuk, de a Duke Egyetemen végzett vizsgálatból kiderült, hogy a zaklatók sem járnak jobban. A vizsgálatba 1420, 9 és 16 év közötti gyereket és fiatalt vontak be. A nem zaklatott gyerekekhez képest a zaklatások elszenvedői körében kétszer olyan gyakori volt az anorexia és a bulimia gyakorisága. Ami azonban a kutatók számára is meglepő volt, hogy a zaklatásokat elkövetők között is sokkal gyakoribb volt e két állapot azokhoz képest, akik sem zaklatók, sem áldozatok nem voltak.

A zaklatás a zaklatóknak is rossz
A zaklatás a zaklatóknak is rossz

A kutatók úgy vélik, ezek a gyerekek pont annak a csapdájába esnek, hogy ügyes manipulátorok és megtévesztők: az, hogy másokat megtévesztenek, talán a saját testképükkel szemben is torz látásmódot eredményez náluk. Az már csak hab a tortán, hogy az emberek hajlamosak kritikusabbnak lenni mások azon vonásaival szemben, amit magukban sem szeretnek, és az önmagukkal szemben érzett rossz érzések fokozzák az agressziójukat is.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top